Aardappels zijn super veelzijdig en worden in Nederland geteeld . Lekker dichtbij, wel zo milieuvriendelijk.
Frietjes zijn onze nationale trots. Maar wist je dat je ze niet zomaar van elke aardappel maakt? Dit zijn de beste aardappelen voor frietjes.De allerlekkerste frietjes maak je van bloemige aardappelen. Bintjes, bijvoorbeeld. Dat zijn vrij grote, lange aardappelen die voldoende zetmeel bevatten om je frietjes lekker goudbruin en krokant te maken. Andere rassen die geschikt zijn, zijn Agria, Désirée, Première en Santé.Ga naar de markt en neem je eigen tas mee.
Bewaartip:
Bewaar je aardappelen op een donkere plek maar niet te koud: dan worden er te veel suikers gevormd en kleuren de frietjes bij het bakken te donker. Om dit te voorkomen, kun je ze eerst blancheren, spoelen onder koud water en drogen alvorens ze te frituren. Door de frietjes eerst te blancheren, verdwijnt trouwens ook de acrylamide uit de aardappelen, een stof die kanker kan veroorzaken.
Zelf aan de slag:
- Neem 4 grote bintjes , schil en was deze.
- Druk de aardappel door de snijmachine .
- Laat de frietjes een half uur in koud water liggen
- Daarna droogdeppen
- 4 minuten voorbakken in de frituurpan
- Af laten koelen, ongeveer een uur of wat
- 2 minuten nabakken inde frituurpan en genieten
Winst: Scheelt weer 52 zakken plastic op basis van een jaar bij een gezinszak friet per week